U trendu

Savet bezbednosti osudio balističke probe Severne Koreje

Savet bezbednosti UN osudio je danas najnovije balističke probe Severne Koreje i najavio preduzimanje „značajnih dodatnih mera“.

„Članice Saveta nastaviće da prati situaciju i preduzeće značajne dodatne mere“, navodi se u saopštenju.

Zatvorena sednica Saveta sazvana je na zahtev Japana, Južne Koreje i SAD, koji su tražili usvajanje rezolucije kojom se osudjuju balističke probe koje je Pjongjang izveo juče, ispalivši tri rakete srednjeg dometa iz pravca istočne obale Severne Koreje.

O tome, medjutim, nije postignuta saglasnost, pa je usvojeno saopštenje, koje ima manje obavezujući karakter.

U saopštenju se dodaje da probe Pjongjanga „grubo krše rezolucije UN kojima je Severnoj Koreji zabranjeno razvijanje nuklearnog programa“, čime se doprinosi porastu tenzija.

Članice Saveta izrazile su i zabrinutost zbog nastavka raketnih testiranja bez obzira na sankcije koje su UN uvele Severnoj Koreji.

Ambasadori Japana, SAD i Južne Koreje izrazili su nadu da će Savet bezbednosti što je pre moguće usvojiti rezoluciju, poput one u avgustu, kojom je osudjena raketna proba izvedena sa podmornice.

Američka ambasadorka Samanta Pauer rekla je da Savet mora usvojiti „jedinstvenu“ rezoluciju i narediti preduzimanje konkretnih mera.

Ona je dodala da je Pjongjang izveo probu tokom samita G20 u kineskom gradu Hangdžuu, čime je, kako je navela, pokazao da ignoriše sankcije UN i svoje medjunarodne obaveze.

Savet bezbednosti je u martu uveo do tada najstrože ekonomske sankcije Pjongjangu i pozvao UN da udvostruče napore u njihovoj primeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar