U trendu

Savet bezbednosti UN kritikovao tursko granatiranje Kurda u Siriji

Članice Saveta bezbednosti UN izazrazile su zabrinutost zbog turskih artiljerijskih napada na položaje Kurda na severu Sirije, izjavio je kasno sinoć predsedavajući Saveta, abasador Venecuele Rafael Ramires Kareno.

Savet bezbednosti UN održao je u utorak uveče, na zahtev Rusije, konsultacije iza zatvorenih vrata o turskim vojnim aktivnostima u Siriji.

„Članice Saveta bezbednosti izrazile su zabrinutost zbog turskog napada na severu Sirije i zatražile od Turske da poštuje medjunarodno pravo“, rekao je Kareno.

Savet bezbednosti UN nije, medjutim, izdao zvanično saopštenje o osudi turskih artiljerijskih napada.

Karena je rekao da su sve članice Saveta bezbednosti UN izrazile „zabrinutost na različitim nivoima“ i dodao da su se složile oko „osude tih napade“.

Sirijski ambasador pri UN Bašar al Džafari, čija je zemlja zatražila da Savet bezbednosti osudi Tursku za kršenje njenog terijatorijalnog suvereniteta, izrazio je zadovoljstvo „jednoglasnom odlukom“ 15 zemalja članica Saveta bezbednosti UN u „izražavanju zabrinutosti prema neodgovornom ponašanju Turske“.

Turska artiljerija već nekoliko dana gadja položaje Kurda na severu Sirije, odnosno položaje pripadnika kurdske Partije demokratskog jedinstva (PDJ) i njenog vojnog ogranka Jedinice narodne zaštite (JDZ), koje smatra teroristima kao i Radničku partiju Kurdistana (PKK) koja se zalaže za širu autonomiju Kurda u Turskoj.

SAD i Francuska, saveznici Turske u NATO-u, kao i sirijska vlada i Rusija, ranije su osudile turske napade na Kurde.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.