U trendu

SB UN osudio severnokorejsko lansiranje rakete

Savet bezbednosti UN je „oštro je osudio“ lansiranje rakete koje je izvela Severna Koreja, u deklaraciji usvojenoj jednoglasno u nedelju posle konsultacija iza zatvorenih vrata.
Savet se obavezao da brzo usvoji novu rezoluciju, na kojoj se radi već nekoliko nedelja, kojom bi se pooštrile sankcije protiv Pjongjanga kao odgovor na ispaljivanje rakete i na poslednju nuklearnu probu koju je Severna Koreja izvela 6. januara. 

To prema navodima članovima SB predstavlja opasna i ozbiljna kršenja rezolucija UN.

Rezolucije UN zabranjuju Pjongjangu svaku nuklearnu ili balističku aktivnost. 

U deklaraciji se navodi da se u lansiranju, koje je Pjongjang predstavio kao lansiranje satelita, koristi „tehnologija balističkih raketa“ i na taj način doprinosi razvoju severnokorejske tehnologije za proizvodnju nuklearnog oružje, odnosno za interkontinentalne rakete sa nuklearnim bojevim glavama koje mogu da stignu do SAD.

„Jasno je da se radi o pretnji medjunarodnom miru i bezbednosti“, dodaje se u tekstu.

Pregovori Vašingtona i Pekinga o rezoluciji koja bi pojačala sankcije protiv Severne Koreje tapkaju u mestu nedeljama zbog uzdržanosti Kine, glavnog saveznika Pjongjanga, navode diplomate.

Sastanak Saveta bezbednosti UN sazvan je posle najave Severne Koreje da je uspešno lansirala posmatrački satelit uz pomoć rakete, što UN i više zemalja smatraju maskom za testiranje raketa dugog dometa.

Severna Koreja je 6. januara saopštila da je uspešno izvela prvu probu hidrogenske bombe koja je mnogo snažnija od atomske bombe.

Severna Koreja sprovela je tri atomske probe koje na bazi nuklearne fisije: 2006, 2009. i 2013. godine. Zbog tih proba, toj zemlji su uvedene medjunarodne sankcije.

Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar