U trendu

Šef američke diplomatije zabrinutim saveznicima: Ljudi, uspećemo, bićemo OK!

Odlazeći državni sekretar SAD Džon Keri poručio je danas američkim saveznicima u Berlinu da ne brinu zbog političkih previranja u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama: „Bićemo OK!“.

Govoreći tokom oproštajne turneje po Evropi, državni sekretar je u glavnom gradu Nemačke pokušao da publiku u kojoj su bile visoke diplomate, uveri da će vrednosti koje dele sa Sjedinjenim Američkim Državama preovladati.

„Bilo bi neprimereno da dođem ovde i da ne pomenem neizvesnost koju ljudi osećaju o tome kuda idu stvari“, rekao je Keri pošto je od ministra inostranih poslova Frank-Valtera Štajnmajera primio Orden Nemačke za zasluge.

„Očigledno ima zabrinutosti u političkom korpusu zemalja sveta“, rekao je Keri, navodeći referendum prošlog vikenda u Italiji, britansku odluku o napuštaju Evropske unije i pobedu Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD.

Ponavljajući reči predsednika SAD Baraka Obame prošlog meseca u Berlinu, Keri je rekao da se svet suočava s bržiim tehnološkim i ekonomskim izazovima nego u 20. veku.

„Ljudi, uspećemo, apsolutno sam uveren u to!“, rekao je on. „Samo moramo ostati sabrani, dosledni i nastaviti da radimo u istom pravcu“.

Održavanje dobrih odnosa Berlina i Vašingtona je važno ne samo za te dve zemlje, rekao je Keri.

„Taj savez je od ključnog značaja za svakoga na ovoj planeti, zbog onoga što verujemo o ljudima, o mogućnostima, o slobodi, i o vladavini prava“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar