U trendu

Šef Unmika pozvao Beograd i Prištinu da pojačaju dijalog

Šef Misije UN na Kosovu (Unmik) Zahir Tanin izrazio je danas nadu da će, posle uspešnih izbora na Kosovu i u Srbiji, dve strane posvetiti novom podsticanju medjusobnog dijaloga.

Tanin je u govoru na sednici Savetu bezbednosti UN o najnovijem izveštaju generalnog sekretara Ban Ki Muna o radi Unmika, pozdravio, kao pomirljive, izjave premijera Srbije Aleksandra Vučiča i predsednika Kosova Hašima Tačija posle njihovih izbornih pobeda.

Tanin je rekao da će situacija posle izbora predsednika Kosova i uspešno održanih izbora u Srbiji doprineti smirivanju političke scene i dati novu energiju za rešavanje drugih izazova s kojima se suočava region.

Šef Unmika i specijalni predstavnik generalnog sekretara na Kosovu je podsetio i da je Kosovo pre dve nedelje dobilo dobre vesti  –  da Evropska komisija formalno predlaže da se uvede bezvizni režim za stanovnike Kosova.

„Vlasti Kosova zaslužuju priznanje za napore koje su učinili da se ispune uslovi za liberalizaciju viza, uz uvidjanje da ostaje da se uradi veliki posao da se ovaj važan korak prenese u politički i ekonomski napredak koji narod Kosova očekuje“, rekao je on.

Tanin je ukazao i da je pre mesec dana stupio na snagu Sporazuma EU i Kosova o stabilizaciji i pridruživanju, što je sa Srbijom bilo još 2013, i da to pokazuju napredak koji je region napravio ka većoj integraciji na dobrobit svih.  

Standardi i uslovi u Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju nisu cilj sami po sebi, nego još važnije sredstvo za izgradnju mira i stabilnosti i za dobrobit naroda, rekao je on.

Za Beograd i Prištinu integracija je čvrsto povezana s medjusobnim dijalogom, uz posredovanje EU, rekao je Tanin.

„Nedavno napredovanje Kosova u pridruživanju EU treba da ojača dijalog Beograda i Prištine, što je osnovno za mir i bezbednost na Kosovu i u regionu“, rekao je on.

„Sada, kada su izborni procesi skoro završeni na obe strane, dobro je vreme da se da nova energija dijalogu i novi podstrek i to treba da bude centralni cilj EU i drugih u narednim mesecima“, rekao je Tanin.

On je rekao da je važno da se poštuju dogovori postignuti u dijalogu i ukazao da je dogovor o Zajednici srpskih opština postignut na najvišem nivou, ali da je to ipak predmet nerazumevanja i kontroverze u obe zajednice.  

Rekao je da je narod Kosova ujedinjen oko problema koji su prevashodno ekonomski, socijalni i povezani sa životnom okolinom, i izrazio nadu da će se debata na političkoj sceni Kosova kretati u prihvatljivim kanalima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.