U trendu

Senat: Spoljnopolitički odbor usvojio rezoluciju za CG u NATO

Spoljnopolitički odbor američkog Senata je na današnjoj radnoj sednici jednoglasno je usvojio rezoluciju o podršci ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, koja će biti prosleđena na glasanje pred punim sastavom Senata.

Predsedavajući odbora, republikanski senator Bob Korker rekao je da je Crna Gora sprovela teške reforme da bi rešila problem korupcije i druga pitanja iz oblasti vladavine prava, prenosi „Glas Amerike“.

Vodeći demokratski član Spoljnopolitičkog odbora Ben Kardin rekao je da jasno da je Crna Gora dala značajan doprinos naporima Alijanse širom sveta i sprovela neophodne unutrašnje reforme u oblasti državne uprave, vladavine prava i u borbi protiv korupcije.

„Taj napredak je još impozantniji kada se uzme u obzir činjenica da je Crna Gora podvrgnuta anti-NATO i anti-zapadnoj propagandi koja potiče iz Rusije. Čestitam zemlji na načinu na koji je odgovorila na to i veoma sam srećan što jasno stavljamo do znanja da Rusija nema pravo veta na odluke Alijanse“, istakao je Kardin.

Članica odbora iz Demokratske stranke, Džin Šahin, pozvala je lidere u Senatu da ratifikuju protokol pre raspuštanja starog saziva Kongresa.

„Najbolja poruka koju možemo da pošaljemo Rusiji je da želimo da Crna Gora postane članica NATO-a i da bude deo evropskog bloka koji štiti celu Evropu“, poručila je Šahinova.

U rezoluciji o davanju podrške ratifikaciji protokola navodi sa da će prijem Crne Gore u NATO osnažiti Alijansu, ojačati stabilnost u jugoistočnoj Evropi i promovisati interese SAD i njihovih NATO saveznika.

Među strateškim razlozima za proširenje NATO-a, Senat navodi da se SAD i saveznici suočavaju sa stalnim pretnjama po njihovu stabilnost i teritorijalni integritet, kao i da bi napad na Crnu Goru ili njena destabilizacija zbog, kako se ističe, spoljašnjeg podrivanja režima, ugrozili stabilnost Evrope i nacionalne bezbednosne interese SAD.

Uz podsjećanje da je Crna Gora sprovela teške reforme i preduzela korake da reši probem korupcije, senatori ističu da SAD i druge članice NATO-a na bi trebalo da smatraju da je taj važan proces završen i da bi trebalo da nastave da zahtevaju dodatne reforme.

Američki zakonodavci su u rezoluciji poručili i da ni jedna zemlja koja nije članica NATO-a neće uticati na odluke o njegovom proširenju. Takođe su potvrdili da je članstvo SAD u NATO-u i dalje ključni nacionalni bezbednosni interes zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.