U trendu

Senatori traže od Trampa zaoštravanje politike prema Rusiji

Grupa senatora iz Republikanske i Demokratske partije poslali su pismo Donaldu Trampu, u kojem su pozvali da vodi oštru politiku prema Rusiji, prenosi Rojters.

Pismo je potpisalo 12 republikanaca i 15 demokrata, uključujući Ričarda Durbina i Roba Portmana, osnivače senatskog odbora za Ukrajinu. U pismu su senatori naveli da „ruska agresija prema Ukrajini ne prestaje“ i, navodno, odbija da poštuje njenu teritorijalnu vrednost i suverenitet zemlje.

„Ponovo pozivamo SAD da pojačaju političku, ekonomsku i vojnu podršku Ukrajini“, navodi se u pismu. Zapadne zemlje i Kijev su više puta optuživali Moskvu za mešanje u situaciju u Ukrajini. Rusija je ovakve optužbe negirala i okarakterisala ih kao nedopustive.

Moskva je više puta naglašavala da ne zauzima učešće u ukrajinskom konfliktu, da nije umešana u događaje na jugoistoku zemlje i da je zainteresovana za prevazilaženje političke i ekonomske krize u Ukrajini.

Zapad poziva na dodatne sankcije zbog oslobođenja civila u Alepu „Zakon magnitskog“ dobio svetski status Američki Senat je pridao tzv. „Zakonu Magnitskog“, koji predviđa uvođenje sankcija prema inostranim građanima i pravnim licima za kršenje ljudskih prava, globalni status, raširivši njegova dejstva na druge zemlje. Zakon predstavlja proširenje tzv. „Akta Magnitskog“, koji su SAD usvojile 14. decembra 2012. godine.

Njim se uvode vize građanima Rusije koji su umešani, po mišljenju kongresmena, u kršenja ljudskih prava. Dokument pod nazivom „Globalni zakon Magnitskog“ ulazi u paket drugih zakona, vezanih za vojni budžet zemlje koji su usvojili senatori i sada treba da ga potpiše američki predsednik.

Tzv. „Zakon Magnitskog“ je nazvan u znak sećanja na preminulog revizora fonda „Hermitedž kapital“ Sergeja Magnitskog u moskovskom zatvoru, objavilo je Ministarstvo finansija u aprilu 2013. godine. On predviđa usvajanje viza i ekonomskih sankcija prema nizu ruskih država.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)