U trendu

Seul potvrdio da Severna Koreja priprema nuklearnu probu

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje potvrdila je danas medijske najave da severni sused priprema petu nuklearnu probu, javile su svetske agencije.

„Nedavno su primećena kretanja koja ukazuju da Severna Koreja priprema peti nuklearni napad“, izjavila je južnokorejska predsednica na sednici vlade u Seulu.

Tamošnji mediji preneli su da Severna Koreja sprovodi aktivnosti koje izgledaju kao pripreme za petu nuklearnu probu.

„Učestalost kretanja vozila i zaposlenih na lokaciji Pungje je dvostruka, čak trostruko veća od marta“, javila je agencija Jonhap.

Severna Koreja organizovaće početkom maja kongres svoje jedine partije na vlasti i to će biti prvi takav skup u poslednjih 36 godina. Mnogi analitičari ocenili su da lider Kim Džong-un planira tom prilikom da „istakne dostignuća“ nuklearnog programa.

Vlasti Pjongjanga saopštile su da su 7. februara uspešno lansirale posmatrački satelit pomoću rakete dugog dometa, a prethodno da su izveli prvo testiranje hidrogenske bombe.

Severna Koreja sprovela je ranije tri atomske probe koje koriste nuklearnu fisiju, 2006, 2009. i 2013. godine. Zbog tih proba, toj zemlji su uvedene medjunarodne sankcije.

Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.