U trendu

Seul veruje da je Severna Koreja izvela nuklearnu probu

Južnokorejski zvaničnici registrovali su „veštački zemljotres“ blizu severnokorejskog poligona za nuklearne testove i veruju da je ta zemlja izvela svoju četvrtu nuklearnu probu.

Merenja američkog geološkog instituta pokazala su da je magnituda seizmičkih aktivnosti bila 5,1 stepen. 

Južnokorejski stručnjaci rekli su da veruju da je reč o veštačkom potresu i da je njegov epicentar bio 49 kilometara severno od Kiljua, lokacije na kojoj se nalazi glavni poligon Severne Koreje za testiranje nuklearnog oružja.

Severna Koreja je sve tri prethodne atomske detonacije izvela na toj lokaciji.  Poslednju je izvela u februaru 2013. godine.

Vlasti u Seulu nisu mogle sa sigurnošću da kažu da li je reč o nuklearnoj probi ili zemljotresu.

Bela kuća je saopštila da ne može da potvrdi da je reč o nuklearnoj  probi, ali i da bi osudila takvu probu kao kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Portparol Nacionalnog saveta bezbednosti Ned Prajs rekao je da su SAD svesne „sezmičkih aktivnosti na Korejskom poluostrvu u blizini severnokorejskog poligona za nuklearne testove i da znaju da Pjongjang tvrdi da je reč o takvom testu“.

On je pozvao Severnu Koreju da se pridržava svojih medjunarodnih obaveza i da SAD neće prihvatiti da ta zemlja postane nuklearna sila.

U slučaju se potvrdi da je reč o testu nuklearnog oružja, to bi bio novi veliki korak u nastojanju Pjongjanga da proizvede nuklearnu bojevu glavu koja bi bila dovoljno mala da može pomoću projektila da dosegne američko kopno.

Istovremeno, takva proba dodatno bi pojačala medjunarodnu izolaciju Severne Koreje, verovatno dovela do jačanja sankcija i pogoršala ionako loše odnose Pjongjanga sa Vašingtonom i sa susedima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.