U trendu

Severna Koreja ispalila raketu u Japansko more

Severna Koreja ispalila je danas balističku raketu u Japansko more, u znak odmazde zbog američkog antiraketnog štita u Južnoj Koreji, saopštili su zvanični izvori u Seulu.

Stejt department je odmah reagovao, navodeći da su SAD „spremne da brane svoje saveznike od napada i provokacija“.

Premijer Japana Šinzo Abe ocenio je akt Pjongjanga „skandaloznim“ i nazvao ga „ozbiljnom pretnjom po bezbednost zemlje“.

Japanski ministar odbrane Gen Nakatani potvrdio je da je raketa pala u Japansko more, u isključivo ekonomsku zonu Japana.

Severna Koreja je ispaljivanjem rakete ponovo prekršila rezoluciju Saveta bezbednosti UN, nekoliko nedelja posle nove serije zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane navelo je da je projektil srednjeg dometa ispaljen iz pravca jugozapada Severne Koreje ka Japanskom moru.

Pjongjang je pre dve nedelje ispalio tri balističke rakete, čime su, kako je saopštio, simulirani preventivni nukelarni napadi na južnokorejske luke i aerodrome, u kojima se nalazi američka vojna oprema.

Iako su rezolucijom Savet bezbednosti UN zabranjeni nuklearni i balistički programi, Severna Koreja i dalje razvija interkontinentalnu raketu za izvodjenje nuklearnog napada na SAD, navode stručnjaci.

Vašington i Seul postigli su sporazum o postavljanju antiraketnog štita do kraja godine, zbog pojačanih pretnji Pjongjanga, a američki državni sekretar Džon Keri upozorio je Severnu Koreju na mogućnost uvodjenja novih sankcija zbog razvijanja raketnog programa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.