U trendu

Severna Koreja optužila „zlu imperiju“ za migrantsku krizu

Severna Koreja optužila je danas „zlu imperiju“ – Sjedinjene Američke Države, da su izazvale najveću izbegličku krizu od Drugog svetskog rata, ističući da je broj izbeglica izuzetno skočio pošto su „SAD započele ratove u Avganistanu, Iraku, Libiji, Siriji i drugim delovima sveta“.

Pjongjang ističe i da su SAD „podsticale građanske ratove pod izgovorom “borbe protiv terorizma“ i uvođenjem “demokratije““, preneo je Frans pres.

„To su SAD izazvale ozbiljan izbeglički problem koji se širi u čitavoj Evropi“, rekao je neimenovani portparol Ministarstva inostranih poslova Severne Koreje.

„SAD su jedna zla imperija koja krši sve vrste ljudskih prava“, navodi se u izjavi koju je prenela zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA.

Izjava predstavlja odgovor na nedavnu raspravu o kršenju ljudskih prava u Severnoj Koreji tokom sastanka Saveta UN za ljudska prava u Ženevi.

U reagovanju se navodi se da je, za razliku od SAD, Severna Koreja „kolevka srećnog života“ i da Vašington treba da bude u fokusu osude.

AFP podseća da je u prošlogodišnjem izveštaju specijalne komisije UN Pjongjang osuđen za kršenje ljudskih prava „bez premca u savremenom svetu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.