U trendu

Severna Koreja priprema novu nuklearnu probu?

Povećana aktivnost u oblasti za nuklearne probe, tačnije u tri od četiri tunela, ukazuje na mogućnost da se Severna Koreja priprema za novu probu, pokazala je danas objavljena analiza nedavnih satelitskih snimaka.

To je pokrenulo spekulacije da bi šesta proba mogla da bude izvedena uoči obeležavanja 71 godine osnivanja vladajuće Radničke partije, što je u ponedeljak.

Američko-korejski institut Univerziteta Džon Hopkins navodi da satelitski snimci od 1. oktobra pokazuju aktivnost u postrojenju Punđije, na severoistoku Severne Koreje, preno je sajt „38 North“.

Agencija AFP podseća da su i prethodne probe izvršene na neke važne datume, kao što je to bilo 9. septembra na godišnjicu osnivanja Severne Koreje.

Južnokorejska agencija Jonap je prenela izjavu neimenovanog zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova u Seulu koji ne odbacuje mogućnost da će Pjongjang sledeće nedelje izvršiti novu nuklearnu probu.

„Verujemo da je Severna Koreja spremna da sprovede nuklearnu probu i samo joj je potrebna politička odlučnost“, rekao je taj zvaničnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.