U trendu

Severna Koreja spremna da prekine nuklearne probe

Severna Koreja je spremna da prekine nuklearne probe ako Sjedinjene Američke Države obustave svoje godišnje vojne vežbe sa Južnom Korejom, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ri Su Jung i dodao da njegovu zemlju neće uplašiti medjunarodne sankcije.

U izjavi za agenciju AP, Ri je rekao da su SAD primorale Severnu Koreju da razvije nuklearno oružje kako bi se zaštitila. On je naveo da obustavljanje američkih vojnih vežbi sa Severnom Korejom može da otvori vrata pregovorima i smanji tenzije.

On je kazao da Severna Koreja ima pravo da održava nuklearne probe i poručio svima koji čekaju da se režim Kim Džon Una padne da „ne zadržavaju dah“.

„Obustavite nuklearne vojne vežbe na Korejskom poluostrvu, tada ćemo i mi obustaviti nuklearne probe“, rekao je severnokorejski šef diplomatije u prvom intervjuu za neki od zapadnih medija.

Prema njegovim rečima, nastavak konfrontacije mogao bi da dovede do katastrofalnih rezultata, ne samo za dve zemlje, već za ceo svet.

„Od presudnog značaja za SAD je da odustane od neprijateljske politike prema Severnoj Koreji, naš predlog je veoma logičan“, rekao je Ri.

On je naglasio da ako se vojne vežbe zaustave to može da, za nekoliko godina, otvori nove mogućnosti za ceo svet.

Intervju severnokorejskog diplomate objavljen je samo nekoliko sati pošto su vlasti u toj zemlji saopštile da su izvršile probu lansiranja balističke rakete sa podmornice, uz prisustvo vodje kim Džon Una.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.