U trendu

Si Đinping obećao veliko povećanje kineskih investicija u zemljama u razvoju

Kineski predsednik Si Đinping obećao je da će ustanoviti fond od dve milijarde dolara za pomoć zemljama u razvoju i  znatno povećati investicije u najmanje razvijenim zemljama. 

U obraćanju na samitu UN posvećenom razvojnim ciljevima Si je rekao da će investicije dostići 12 milijardi dolara tokom narednih 15 godina, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). On je rekao i da će Kina otpisati dugove najnerazvijenim zemljama u svetu, uključujući malim ostrvskim državama. 

Kako je rekao kineski predsednik Peking će pomoći u 600 projekata van zemlje tokom narednih pet godina i ponuditi više stipendija. 

„Gledajući svet, mir i razvoj su i dalje dve glavne teme sadašnjice“, rekao je kineski vođa juče na samitu u Njujorku. 

„Da bi se rešili globalni izazovi, uključujući i nedavnu izbegličku krizu u Evropi, osnovna rešenja su u traženju mira i ostvarivanju razvoja“, rekao je Si i dodao da pri suočavanju sa raznim izazovima i teškoćama, ključna stvar treba da bude razvoj,  i ukazao da samo razvoj može da eliminiše uzroke sukoba.

Njegovo obećanje pomoći dalo je veliki podsticaj usvajanju novih Globalnih ciljeva za održivi razvoj u UN, dan pošto su se sve zemlje članice svetske organizacije obavezale na veoma ambiciozan program, da se iskoreni siromašvo i glad do 2030. godine.

Kina je svojim rekordnim pomeranjem velikog broja porodica iz redova siromašnih u velikoj meri doprinela ostvarenju svetskih ciljeva smanjenja siromaštva prema bivšim Milenijumskih razvojnim ciljevima, navodi BBC.Kina sada nudi da pomogne drugim zemljama, posebno u Africi da ostvare istu transformaciju. 

Nova kineska inicijativa takođe ukazuje da je Kina spremna da preuzme veću odgovornost što ide uz status nastajuće super sile.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.