U trendu

Si Djinping i Tramp telefonom razgovarali o saradnji

Predsednik Kine Si Djinping i novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp razgovarali su telefonom i u razgovoru istakli važnost unapredjenja odnosa dve zemlje, prenela je danas agencija Asošiejted pres, pozivajući se na kineske državne medije.

Si je ponovo čestitao Trampu na pobedi na predsedničkim izborima i naveo da je saradnja „jedini ispravan izbor“ i za Kinu i za SAD, dve najveće svetske ekonomije.

„Postoji važna prilika za saradnju Kine i SAD, koja ima ogroman potencijal“, rekao je Si Trampu, a preneli kineski mediji.

Si je tako započeo zvaničnu komunikaciju sa Trampom koji je tokom predsedničke kampanje upućivao oštre kritike na račun Pekinga.

On je optuživao Kinu za nelojalnu praksu u medjunarodnoj trgovini i najavio da će uvesti carinu od 45 odsto na uvoz svih kineskih proizvoda.

Kineski mediji su uprkos tome favorizovali Trampa u odnosu na njegovu demokratsku rivalku Hilari Klinton, posebno zbog promovisanja pojačanog uticaja SAD u Aziji, što su vlasti u Pekingu videle kao pokušaj da se ugrozi privredni rast Kine.

Rivalstvo Pekinga i Vašingtona uglavnom se svelo na ekonomska pitanja poput optužbi na račun Kine za davanje nelojalnih povlastica ili tolerisanja kradje intelektualne svojine.

Dve zemlje takodje imaju oprečne stavove o bezbednosti u istočnoj Aziji, naročito zbog kineskih teritorijalnih pretenzija na Južno kinesko more i uskladjivanja kineske spoljne politike sa Rusijom u odnosu na situaciju u Siriji i balistički program Severne Koreje.

Tramp je tokom kampanje isticao svoju poslovnu saradnju sa kompanijama iz Kine, iako do sada nije poznato da je investirao u tu zemlju.

Sa druge strane, novi američki predsednik najavio je da će voditi izolacionističku spoljnu politiku, što može biti od koristi Pekingu zbog smanjenja američke podrške tradicionalnim kineskim rivalima poput Južne Koreje i Japana, ali i Tajvanu, kojeg Kina smatra svojom teritorijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar