U trendu

Sirijska opozicija: Tramp da nam zaštiti civile

Sirijska glavna opoziciona grupa pozvala je novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa da zaštiti civile i pomogne u okončanju krvoprolića u toj zemlji, opustošenoj petogodišnjim ratom, javlja danas AFP.

Riad Hidžab, šef opozicionog Visokog pregovaračkog komiteta (HNC), rekao je da je sirijskim civilima hitno potrebna zaštita od režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada, navodi se u saopštenju koji je opoziciona grupa objavila u sredu uveče.

Hidžab je pozvao na američku podršku „uspostavljanju mira u regionu i iznalaženju pravednih i brzih rešenja“ za pretnju od terorizma, pogotovu državnog terorizma koji sirijski režim sprovodi protiv sirijskog naroda“.

Opozicioni lider je čestitao Trampu izbornu pobedu i pozvao ga da „što brže i efikasnije zaštiti civile“.

Sirijski pobunjenici kritikovali su dosadašnjeg predsednika Baraka Obamu što ne interveniše vojno protiv sirijskog režima.

SAD predvode međunarodnu koaliciju koja izvodi vazdušne napade u Siriji protiv džihadističke grupe Islamska država, a Vašington podržava i određene pobunjeničke grupe koje se bore protiv Asadovog režima, podseća francuska agencija.

Tramp je u intervjuu „Njujork tajmsu“ 26. marta rekao kako smatra da je „pristup koji podrazumeva istovremenu borbu protiv Asada i Islamske države idiotski i sumanut“.

„Ne možete se boriti protiv dve osobe koje se bore jedna protiv druge, i boriti se protiv njih dve zajedno. Morate se opredeliti za jednu od njih“, rekao je tada Tramp, koji je obećao i da će poboljšati odnose Amerike sa Asadovim glavnim podržavaocem, Rusijom, navodi AFP.

Damask nije zvanično reagovao na Trampovu pobedu na predsedničkim izborima 8. novembra, ali su prorežimski komentatori pozdravili ishod izbora, dodaje francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.