U trendu

Sirijski ambasador pri UN optužuje Tursku da podržava IS

Sirijski ambasdor pri UN Bašar al Džafari optužio je Tursku da podržava Islamsku državu i da želi da oživi Otomansku imperiju prenosi danas RT.

Turska podržava terorističke grupe i pomaže njihovu invaziju u Siriji, naveo je Džafari u pismu generalnom sekretaru UN Ban Kimunu i Savetu bezbednosti UN.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ima za cilj da „oživi Otomansku imperiju“ dodao je on i pozvao UN da zaustavi „zloupotrebe i zločine“ Ankare.

Džafari je ukazao da  naoružane terorističke grupe čiji pripadnici doalze iz više od 100 zemalja od 2011. godine  vode teroristički rat bez presedana protiv Sirije, a oružje, novac i logističku podršku tim grupama daju „države i režimi iz regiona i šire“.

Prema Džafariju, najaktivniju ulogu u tome ima Erdogan.

„Tursko mešanje u unutrašnja pitanja Sirije imalo je razne oblike tokom krize, uključujući direktno angažovanje Erdoganovog režima i turskih oruzanih snaga u vojnim ofanzivama koje su podržavale teroriste,“ naveo je sirijski ambasador.

Turske snage su, kako je rekao, pružale podršku paljbom terorističkim pokretima unutar sirijske terirotije ili duž sirijsko-turske granice kako bi olakšale infiltraciju terorističkih plaćenika sa turske na sirijsku teritoriju.

Po Džafariju, obaranje ruskog aviona SU-24 je još jedan primer Erdoganovih napora da pojača angažovanje svog režima u krijumčarenju ukradene sirijske nafte od strane Islamske države u Tursku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar