U trendu

Siriza protiv novog dogovora s kreditorima

Više od polovine članova Centralnog komiteta vladajuće levičarske grčke partije Siriza, potpisalo je saopštenje u kojem oštro kritikuje novi dogovor koji je Atina postigla sa stranim kreditorima i opisuje ga kao „udar evropskih lidera na njihovu zemlju“.

U saopštenju, koje je potpisalo 109 od ukupno 201 člana komiteta Sirize, navodi se da je taj dogovor „rezultat pretnje neposrednim finansijskim gušenjem“ i da novi paket spasa podrazumeva „ponižavajuće uslove nadzora, destruktivne za Grčku i njen narod“, prenosi AP.

„U Briselu je 12. jula izveden udar koji je dokazao da je cilj evropskih lidera da daju primer uništenja jednog naroda, koji je smatrao da može krenuti drugačijim putem umesto da sledi neoliberalni model ekstremne štednje“, stoji u saopštenju.

„To je udar koji je direktno uperen protiv svake ideje o demokratiji i suverenitetu naroda“, zaključuje se u saopštenju koje je potpisala većina članova centralnog komiteta Sirize.

Grčki parlament danas treba da glasa o predloženim merama dodatne štednje koje se, prema dogovoru postignutom sa stranim kreditorima, zahtevaju da bi Grčkoj bio odobren novi finansijski paket.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar