U trendu

Situacija na Bliskom istoku jako osetljiva

Francuski predsednik Fransoa Oland na sastanku sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom naglasio je „osetljivost“ situacije na Bliskom istoku zbog rastućeg nasilja.

Na sinoćnjem sastanku u Parizu francuski predsednik je rekao je „hitno ponovno stvaranje političke perspektive“, navedeno je danas u saopštenju iz Olandovog kabineta.

Državni sekretar SAD Džon Keri sastaće se danas s Abasom u Parizu.

U francuskom saopštenju je navedeno da je u nedavnom izveštaju četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika, koju čine UN, SAD, Rusija i EU, upozoreno da širenje jevrejskih naselja podriva održivost palestinske države i podstiče legitimna pitanjao posvećenosti Izraela rešenju o dve države, odnosno stvaranju nezavisne Palestine, prenela je agencija Asošiejted pres.

U izveštaju se takodje pozivaju Palestinci da deluju odlučno kako bi zaustavili huškanje na nasilje.U saopštenju Olandovog kabineta se podseća da Francuska želi da se održi medjunarodna konferencija kako bi se podstakla obnova pregovora izmedju dva naroda. Prethodni pregovori, vodjeni pod sponzorstvom SAD, doživeli su krah još aprila 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.