U trendu

Škotska neće imati pravo veta na Brexit

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da će poslušati zabrinutost Škotske zbog britanskog izlaska iz EU-a ali da škotska vlada neće imati pravo veta na pregovore o Brexitu.

Škotska želi više detalja o novim britanskim planovima za napuštanje EU-a kako bi sprečila „težak Brexit“, rekla je škotska premijerka Nikola Sturgeon u utorak. Nakon britanskog referenduma o izlasku iz EU-a, Sturgeon je rekla da bi Škotska mogla da tražiti referendum o nezavisnosti – nešto što bi moglo podeliti petu po veličini svetsku ekonomiju upravo kad pokušava sama da napusti blok.

„Ono u čemu sam bila vrlo jasna u pogledu pregovora jeste da ćemo uključiti škotsku vladu u rasprave o pozicijama koje će zauzeti Velika Britanija“, rekla je Mej za BBC Scotland.

Upitana hoće li Škotska imati pravo veta na Brexit, Mej je odgovorila: „Ujedinjeno Kraljevstvo imaće stajališta u pregovorima i mi ćemo, kao vlada Ujedinjenog Kraljevstva, pregovarati sa EU-om“.

Mej je dodala da će britanska vlada poslušati i uzeti u obzir posebno zabrinutosti Škotske i drugih delova Ujedinjenog Kraljevstva, koje se sastoji od Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.