U trendu

Slovački ministar: Pucanje na vozilo s izbeglicama bilo primereno

Slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak odbacio je danas kritike zbog otvaranje vatre na vozilo s izbeglicama samo zato što nije htelo da zaustavi i poručio svima da znaju da će slovački graničari u takvim situacijama pucati.

U incidentu u ponedeljak jedan metak je pogodio u ledja 26-godišnju ženu, izbeglicu iz Sirije koja je hitno prevezena i operisana u bolnici.

„To je standardni postupak kada sve vrste oružanih snaga koje imaju pravo da zaustavljaju vozila imaju pravo da upotrebe službeno oružje ako vozilo odbije da stane. Policajac ne može da zna šta je u automobilu i to vozilo može da ugrozi nevine civile“, kazao je danas Kalinjak novinarima u Bratislavi.

Slovački carinici pucali su na vozilo puno izbeglica u opštini Veliki Meder blizu madjarske granice, kada za razliku od tri druga vozila krijumčara izbeglica, šofer nije poslušao poziv carinika da stane, čak ni posle pucnja upozorenja u vazduh.

Carinici su nastavili da pucaju, a vozilo je posle 400 metara zaustavila policijska patrola kada mu je mecima probušila gume.

„Svako zna da kada ne posluša poziv naoružanog službenog lica uslediće akcija. To nije prijatno, nikog od nas to ne raduje. Ako je neko tu bio neodgovoran i rizikovao živote putnika u vozilu to je bio njegov vozač“, rekao je danas Kalinjak.

Odluka slovačkih carinika i policije da puca u vozilo puno izbeglica zato što vozač nije hteo da zaustavi naišla je na osude ne samo organizacija za ljudska prava već i u Ujedinjenim nacijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.