U trendu

Smenjen šef ukrajinskih tajnih službi

Ukrajinski parlament juče je odlučio da smeni šefa tajnih službi Valentina Nalivaičenka, koji je u otvorenom sukobu sa ukrajinskim vlastima, posebno sa Tužilaštvom.

„Parlament je odobrio zahtev da šef tajnih službi Valentin Nalivaičenko bude razrešen dužnosti“, napisao je na svom Tviter nalogu ukrajinski predsednik Petro Porošenko, posle glasanja u parlamentu, koje je direktno emitiovano na televiziji.

Od ukupno 450 poslanika u parlamentu, 248 je glasalo da se 49-godišnji Nalivaičenko razreši dužnosti.

Nalivaičenko je imenovan za šefa tajnih službi u februaru 2014. godine, pošto je svrgnut nekadašnji proruski predsednik Viktor Janukovič. On je na toj funkciji bio i izmedju 2006. i 2010. godine.

On je dao značajan doprinos prikupljanju podataka o slučajevima korupcije, u koje su navodno uključeni i neki aktuelni visoki ukrajinski zvaničnici.

Posle velikog požara u skladištu nafte, Nalivaičenko je optužio bivšeg ukajinskog glavnog tužioca, koji je u februaru razrešen dužnosti, da je bio jedan od onih koji su podržali nedovoljno poštovanje pravila proizvodnje, da bi se dobio jeftiniji proizvod.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.