U trendu

Smirivanje protesta vezanih za kaste u Indiji u kojima je poginulo 19 ljudi

Protesti pripadnika jedne kaste na severu Indije koji su trajali danima i u kojima je poginulo 19 ljudi, smiruju se, saopštile su vlasti države harjana, navodeći da je postignut dogovor s demonstrantima.

Pripadnici indijske kaste Džat u severnoj državi Harjana protestovali su danima  zahtevajući bolje uslove. Vlasti države Harjana očekuju da će se situacija sada smiriti i navode da je ukinut policijski čas u većem delu te države.

Demonstranti koji su od nedelje zauzeli kanal koji su snabdeva vodom za piće glavni grad Indije Nju Delhi evakuisani su i radnici popravljaju štetu, rekao je predstavnik policije. Taj kanal obezbedjuje 60 odsto vode za piće u Nju Delhiju. 

Stotine vojnika i policajaca rasporedjeno je oko kanala u oblasti Sonipat, javljaju izveštači agencije Frans pres.

Škole su danas zatvorene u Nju Delhiju da bi se štedela voda, dok se kanal ne osposobi.

Hiljade vojnika poslato je u subotu u državu Harjana dan posle velikih protesta u kojima su zapaljene kuće i stanice i blokirani putevi.

Demonstranti su protestovali nedelju dana tražeći kvote za zapošljavanje u javnoj službi i mesta na univerzitetima za svoju decu. Demonstracije su prerasle u nerede u petak, a prema najnovijem bilansu policije i vlasti države Harjana, 19 ljudi je poginulo a 200 je povredjeno.

Indija sprovodi politiku pozitivne diskriminacije koja predvidja kvote za takozvane nedodirljive (Dalite) i druge klase da bi se ispravila istorijska diskriminacija kojoj su bili podvrgnuti.

Ta se politika, medjutim, ne dopada drugim zajednicama koji se takodje smatraju oštećenim. Zajednica Džata, tradicionalno ruralna zajednica, traži da se zvanično prizna kao „unazadjena klasa“.

Vlada države Harjana, gde osam miliona pripadnika Džat zajednice predstavlja 29 odsto stanovništva juče je prihvatila da im dodeli kvote za rad u javnoj službi i mesta na univerzitetu, ako se protesti smire tokom noći. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar