U trendu

Snouden pozvao Obamu da ga pomiluje

Američki uzbunjivač i bivši obaveštajac Edvard Snouden pozvao je predsednika SAD Baraka Obamu da ga pomiluje navodeći da je bilo „moralno nephodno“ obelodaniti podatke o masovnom nadzoru.

„Da nije bilo tih saznanja, tih otkrića, bilo bi nam gore“, ocenio je Snouden, koji je proveo tri godine u izgnanstvu u Rusiji, nakon što je izazvao jedan od najvećih skandala sa curenjem informacija u američkoj istoriji.

Snouden, čija dozvola za boravak u Rusiji ističe naredne godine, poručio je i da je spreman da provede vreme u zatvoru u SAD i da se „mnogo žrtvuje za svoju zemlju“, preneo je AFP.

„Postoje zakoni u knjigama, koji govore jedno, ali možda zbog toga moć pomilovanja i postoji – za izuzetke, za stvari koje mogu izgledati nazakonito na slovima na papiru, ali kada ih gledamo moralno, kada ih gledamo etički i kada pogledamo rezultate, čini se da su bile neophodne“, poručio je Snouden iz Moskve u intervjuu putem video linka za britanski Gardijan.

Snouden je u maju 2013. godine napustio posao u Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji i otputovao u Hongkong odakle je počeo da objavljuje poverljive podatke o globalnim programima za praćenje izazvavši jedan od najvećih skandala sa curenjem informacija u američkoj istoriji.

Snouden je stigao u Hongkong 20. maja 2013. i počeo da objavljuje informacije o tome kako je NSA prisluškivala telefone i kompjuterske sisteme izavavši zabrinutost vlada širom sveta.

Nestao je iz svog hotela 10. juna a zatim je 23. juna napustio Hongkong i otišao u Moskvu izbegavši pravodsudne vlasti SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.