U trendu

Španska princeza Kristina optužena za poresku prevaru

Španska princeza Kristina de Borbon, sestra kralja Felipea Četvrtog, i njen suprug suočiće se u ponedeljak sa optužbama za poresku prevaru.

To je prva prijava protiv nekog od članova španske kraljevske porodice od obnavljanja monarhije 1975. godine.

Očekuje se da sudjenje za utaju poreza članovima španske kraljevske porodice traje šest meseci, nakon čega bi princeza Kristina mogla da se suoči sa zatvorskom kaznom od osam godina, ukoliko tročlano sudsko veće proceni da je kraljevski par zloupotrebio kompaniju za trgovinu nekretninama, kako bi finansirali luksuzan stil života.

U sudskim papirima se navodi da je princeza Kristina koristila „fantomsku“ firmu za finansiranje skupih zabava u svom modernističkom domu u Barseloni, časove salse i odmore u luksuznim hotelima.

Optužnica je podignuta u okviru istrage o poslovima Kristininog muža, bivšeg olimpijskog rukometaša Inakija Urdangarina. On je optužen za proneveru novca iz javnih fondova preko svoje neprofitne fondacije.

Španski kraljevski par, sa još 16 optuženih lica, suočiće se sa optužbama za proneveru šest miliona evra u javnim nabavkama preko „Nos Instituta“, neprofitne humanitarne organizacije koja se bavila organizacijom sportskih dogadjaja i seminara.

Oni su optuženi za naplatu visokih troškova organizacije pojedinih dogadjaja u Institutu koji se nikada nisu održali, tokom ekonomske krize u Španiji 2008. godine. Deo uplaćenog novca, bez naplate poreza, odlazio je u agenciju za trgovinu nekretninama u vlasništvu španskog kraljevskog para, kojim su oni finansirali troškove luksuznog života.

„Osumnjičeni su okarakterisani kao pohlepni, tada je bilo dosta novca u Španiji, koja je tradicionalno zemlja u kojoj su veze veoma važne“, izjavila je novinarka španskog lista „El Espanjol“ Ana Romero.

Ovim optužbama nastavlja se neugodna afera za špansku kraljevsku porodicu, koja je pokušala da se distancira od istrage o korupciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.