U trendu

Španski kralj poverio sastav nove vlade lideru socijalista

Španski kralj Felipe šesti poverio je u utorak uveče lideru socijalista Pedru Sančesu mandat za sastav nove vlade posle parlamentarnih izbora održanih 20. decembra prošle godine, javile su svetske agencije.

„Sančesu sam ponudio da sastavi novu vladu“, naveo je španski kralj u tekstu pročitanom u donjem domu parlamenta.

Predsednik španske Socijalističke partije Pedro Sančes izrazio je nedavno spremnost da njegova stranka formira novu vladu u koaliciji s drugim partijama.

Od 350 mesta u parlamentu, na izborima 20. decembra, najviše glasova dobila je dosadašnja vladajuća konzervativna Narodna stranka – 123, što je nedovoljno za formiranje većine. Slede socijalisti s 90 mandata i levičarski Podemos sa 69 poslanika.

Nedavno osnovana konzervativna liberalna stranka Gradjani na četvrtom je mestu, s 40 poslaničkih mandata. Ujedinjena levica je osvojila dva mesta.

Sančes nije konkretno rekao s kojim strankama bi ušao u koaliciju, mada je nedavno rekao da ne želi vladu s desnicom, odnosno sa strankom Gradjani, kao ni s Podemosom.

Lider socijalista je takodje rekao da ne želi ni u koaliciju s bivšim premijerom Marianom Rahojom.

Analitičari su ocenili da će Sančes ipak formirati vladu s Podemosom iako je optužio lidera te stranke Pabla Iglesijasa za ucenu jer je Podemos unapred postavio odredjene uslove za ulazak u vladu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.