U trendu

Španski parlament ponovo izglasao nepoverenje Rahoju

Španski parlament izglasao je danas ponovo nepoverenje predsedniku tehničke vlade Marijanu Rahoju, drugi put za 48 sati, čime je otvoren put za eventualno raspisivanje trećih izbora za samo godinu dana, javljaju agencije.

Rahoju, lideru konzervativne Narodne partije (PP), poslanici su izglasali nepoverenje sa 189 glasova prema 170, što je isti rezultat kao i u sredu, prenosi AFP.

Sadašnjem premijeru je bila potrebna apsolutna većina od 176 glasova u 350-članom parlamentu, ali ga je podržala samo njegova partija, centristički pokret Sijudadanos i jedan poslanik sa Kanarskih ostrva.

PP, koja je na vlasti od 2011, osvojila je većinu poslaničkih mesta na izborima u decembru i junu, ali je oba puta ostala bez apsolutne većine pošto su se glasači, gnevni zbog korupcije i stroge štednje, okrenuli novoformiranim stranačkim opcijama.

Ukoliko ne bude oformljena nova vlada za dva meseca, parlament će ponovo biti raspušten, a Španci će biti pozvani na nove izbore 25. decembra, navodi AP.

Međutim, Socijalisti i druge stranke su već predložili da se skrati kampanja kako bi ponovljeni izbori bili održani 18. decembra.

Analitičari smatraju da su, s obzirom na čvrste stavove partija, treći izbori sada najverovatniji scenario.

Odsustvo funkcionalne vlade u Španije posle izbora koji su dva puta održani bez odlučujućih rezultata uticalo je na posustajanje u investicijama usled osmomesečnog političkog zastoja, a postoje nagoveštaji da to počinje da ograničava i snažan ekonomski oporavak zemlje, zaključuje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar