U trendu

Spaseni migranti biće vraćeni u Tursku

Evropska unija i NATO su odlučili da osetno ojačaju saradnju zbog rastućih bezbednosnih pretnji Evropi, dok jepodrška NATO brodova EU u zaustavljanju ilegalne imigracije i krijumčarenja migranata u Egejskom moru već krenula ka području grčkog ostrva Lezbosa.

Ta saradnja će se proširiti brzo i na druge ključne delove grčkih i turskih voda, saopštili su danas u Briselu predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da će NATO brodovi i helikopteri s agencijom EU za zaštitu spoljnih granica razmenjivati bitne informacije o kretanju migranata, sakupljene izvidjanjima i osmatranjima u Egejskom moru.

Generalni sekretar NATO je, posle sastanka s predsednikom Evorpske komisije, naglasio da je NATO s vladom u Ankari postigao dogovor da migranti iz Turske koje brodovi NATO budu spasli u vodama Egeja, budu vraćani turskim vlastima, saglasno medjunarodnom pravu.

Čelnik NATO je kazao da su angažovanje NATO u Egejskom moru radi zaustavljanja ilegalne imigracije i razbijanja mreža krijumčara migranata zatražili Grčka, Turska i Nemačka, što je podržao i Evropski savet.

Junker je podvukao da je od presudne važnosti da se saradnja s NATO ojača da bi se presekli tokovi i razbile mreže krijumčara imigranata, kao i da se zaustavi ilegalna imigracija, što je zahtev vodja EU.

Predsednik Evropske komisije je naveo da su ključna tema razgovora bile opasnosti koje prete evropskom kontinentu i, skoro istovetnim rečima kao i Stoltenberg, zaključio da „što je jači NATO, jača je EU i obrnuto“.

Stoltenberg je takodje upozorio da je situacija na tursko-sirijskoj granici i dalje „krhka“, ali je pozdravio činjenicu da se u Siriji poštuje obustava vatre koju su izdejstvole medjunarodne sile i predočio da to omogućava pregovore za jedino moguće političko rešenje sirijske krize.

Sva tela EU, kako je navedeno u zaključcima ministarskog zasedanja, „moraju ojačati saradnju s trećim zemljama, a posebno s Turskom i Zapadnim Balkanom, s ciljem da se podrži, gde je nužno, operativna saradnja članica EU kao što su istrage ili akcije granične kontrole „.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar