U trendu

Srbija, Austrija, Hrvatska i Slovenija spremaju 12.000 kreveta za izbeglice

Evropska komisija (EK) je danas saopštila da su Austrija, Srbija, Hrvatska i Slovenija prihvatile da, do kraja godine, za izbeglice u prolazu preko „zapadnobalkanskog puta“ uspostave prvih 12.000 smeštajnih kapaciteta, od ukupno 50.000.

Kako je saopštio portparol EK Margaritis Šinas, Grčka je takodje napredovala u pripremi pribežišta za ukupno 50.000 imigranata, a Slovenija je stavila do znanja da su joj partneri u EU već potvrdili da će joj poslati 182 policajca, od ukupno 400, kao pomoć slovenačkim policajcima u rešavanju priliva izbeglica.

Dogovor o pripremi prvih 12.000 smeštajnih kapaciteta za izbeglice je postignut u četvrtak video konferencijom članica EU i zapadnobalkanskih zemalja, saglasno sa zaključkom mini samita EU-Zapadni Balkan prošle nedelje, rekao je Šinas.

Tokom video konferencije preko „tačaka za vezu“ u članicama EU i državama Zapadnog Balkana su takodje razmotreni unutrašnja koordinacija protoka informacija, komunikacija s licima koja traže azil, ponude medjunarodnih finansijskih ustanova za podršku akcijama zemalja EU i Zapadnog Balkana u zbrinjavanju imigranata i rešavanju krize.

Razmenjena su i mišljenja o koracima koji su predloženi za delovanje agencije za spoljni nadzor granica EU, Fronteks, istakao je portparol EK.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.