U trendu

Srbija protiv smanjenja misije UNMIK

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Njujorku da se Srbija snažno protivi bilo kakvom smanjenju misije UNMIK na Kosovu i Metohiji i redukciji njenih aktivnosti.

Dačić je na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj je razmotren izveštaj generalnog sekretara UN o radu misije UNMIK u periodu od 16. aprila do 15. jula, istakao da je statusno neutralno prisustvo UNMIK-a u nesmanjenom obimu od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova za trajno i održivo rešenje pitanja Kosova i Metohije, na osnovama rezolucije SB UN 1244.

„Srbija izuzetno ceni angažovanje UNMIK-a u pravcu stvaranja osnovnih pretpostavki za miran suživot etničkih zajednica u Pokrajini i bezbednost i poštovanje osnovnih ljudskih i građanskih prava svih njenih stanovnika. Shodno tome, očekujemo da UNMIK nastavi sa sprovođenjem svog mandata u skladu sa rezolucijom SB UN 1244, posebno u oblastima od značaja za opstanak i normalan i dostojanstven život Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica“, kazao je ministar.

On je dodao da Srbija ceni i doprinos drugih međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji, poput misija KFOR, EULEKS i OMIK.

Dačić je uputio zahvalnost dosadašnjem šefu UNMIK Faridu Zarifu na kako je rekao, naporima uloženim u implementaciji mandata te misije UN i koordinaciji međunarodnog prisustva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.