U trendu

Srbija spremna da doprinese borbi protiv terorizma

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Madridu da je borba protiv terorizma i svih vidova ekstremizma i radikalizma prioritetni cilj za Srbiju koja je „čvrsto opredeljena da odgovori savremenim bezbednosnim izazovima“.

Na sastanku na visokom nivou Komiteta Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma i zaustavljanje protoka stranih boraca, Dačić je ukazao da se Srbija nalazi u specifičnom okruženju, a da je poseban izazov Kosovo.

„Srbija se nalazi u specifičnom okruženju u kojem postoje jaki centri preko kojih se afirmiše agresivna ideologija Islamske države, uključujući vrbovanje i slanje stranih terorističkih boraca na krizna žarišta. Poseban izazov je teritorija autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, na kojoj je fenomen stranih terorističkih boraca izražen u velikoj meri“, kazao je Dačić.

Dačić je naveo i da je Srbija preduzela „brojne mere na strateško-političkom, normativnom, institucionalnom i operativnom planu“ kako bi ojačala kapacitete za sprečavanje tokova stranih terorističkih boraca i aktivnije doprinela zajedničkoj borbi, vodeći računa i o obavezama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.“Preduzimaju se i pojačane mere na operativnom planu, koje, između ostalog, imaju za cilj podizanje bezbednosti spoljnih granicai otežavanje ulaska stranih terorističkih boraca ili njihov tranzit preko Srbije, praćenje i onemogućavanje putovanja u konfliktna područja, kao i stvaranje uslova za uspostavljanje baza podataka radi onemogućavanja kretanja i efikasnijeg nadzora“, rekao je Dačić.

U govoru koji je dostavljen medijima, Dačić je rekao da Srbija i kao predsedavajuća OEBS veliki značaj pridaje problemu terorizma i regrutovanja stranih boraca.“Srbija je spremna da u koordinaciji sa partnerima širom sveta doprinese suzbijanju teorističkih pretnji i fenomena stranih terorističkih boraca na nacionalnom, regionalnom, evropskom i globalnom planu. Posebnu pažnju pridajemo institucijama iz sistema Ujedinjenih nacija kao neospornog lidera u svetskim okvirima i na ovom planu“, istakao je Dačić na sastanku u Madridu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar