U trendu

Srbija spremna za poglavlje 35 o Kosovu

Evropska komisija i diplomatska služba EU procenile su da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja 35 o odnosima sa Kosovom, a odluka o tome sada je na zemljama članicama, rečeno je danas u Delegaciji EU u Srbiji.

Kako je rečeno EurAktivu, u preporuci za otvaranje poglavlja 35 dostavljenoj Evropskom savetu sadržana je procena sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine i navedena su nerešena pitanja u njihovoj primeni.

Prema proceduri za pregovore, Srbija bi nakon odluke zemalja članica trebalo da bude pozvana da dostavi pregovaračku poziciju, u kojoj će izneti plan za ispunjavanje uslova. Potom će EU izraditi svoju zajedničku poziciju za pregovore, na čemu se prema navodima iz medija već radi u EU.

Za Srbiju je predviđeno da poglavlje 35 bude otvoreno među prvima i zatvoreno među poslednjima, kao i poglavlja 23 i 24 o pravosuđu, pravdi i bezbednosti, jer su ta poglavlja najzahtevnija. Zamisao takvog pristupa je da se ostavi što više vremena za aktivan rad na rešavanju problema.

Pored toga, prema ranijim navodima nekih srpskih zvaničnika, ali i nemačkih parlamentaraca, Berlin insistira na tome da poglavlje 35 bude prvo koje se otvara u pregovorima sa Srbijom.

Skrining za poglavlje 35 održan je u januaru 2014. godine i nije bio tipičan skrining budući da nije bilo jasno definisanih standarda, kao za druga poglavlja, i da su u jednom danu i Brisel i srpske vlasti izneli svoja viđenja dotadašnje primene Briselskog sporazuma, dok se u ostalim slučajevima skrining sastojao od po dva sastanka.

Srbija je najdalje odmakla sa pregovaračkim poglavljem 32 o finansijskom nadzoru za koje je zeleno svetlo od zemalja članica EU dobila u maju 2014. Prema registru dokumenata Saveta EU u avgustu 2014. Srbija je dostavila pregovaračku poziciju za to poglavlje.

Pored poglavlja 32, procedura je odmakla i za poglavlja 23 i 24, o pravosuđu, pravdi i bezbednosti, za koje su Evropska komisija i zemlje članice procenile da je potrebna izrada akcionih planova kao merilo odnosno uslov za otvaranje pregovora.

Prema informacijama od kraja septembra, pošto je Komisija dala pozitivno mišljenje o akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, sada se čeka da Vlada Srbije usvoji konačne verzije tih planova i pošalje ih Savetu EU.

Ove verzije su izrađene uz konsultacije sa Evropskom komisijom, a kako je nedavno rekao šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport moguće je da zemlje članice zatraže dodatna razjašnjenja, ali se ne očekuju veći problemi.

Skrining izveštaji su u celosti završeni za 10 od ukupno 35 poglavlja i za njih je objavljen takozvani ishod skrininga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.