U trendu

Srbija tražila razgovor o položaju SPC na Kosovu

Delegacija Srbije je danas u dijalogu s delegacijom Kosova u Briselu zatražila otvaranje dijaloga o položaju Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu, o uspostavljanju avio-saobraćaja i pregovore o srpskoj imovini na Kosovu, izjavio je direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je novinarima u Briselu rekao da je prištinska strana danas prihvatila uzajamno priznavanje i nostrifikaciju svih diploma.

Đurić, šef srpskog tima, naglasio je da je „zatražen razgovor na visokom političkom nivou o položaju i statusu SPC na Kosovu“.

„Smatramo da je sada trenutak da i ovde u Briselu štitimo status naše crkve kojoj godinama pokušavaju da umanje prava, značaj i ulogu na Kosovu i Metohiji“, rekao je Đurić.

On je dodao da u nastavku razgovora treba da se razmotre normalizacija vazdušnog saobraćaja, srpska imovina na Kosovu i procenat učešća Srba u kosovskim institucijama.

Đurić je rekao da je u današnjoj rundi dijaloga, uz učešće predstavnika EU, razmotreno šta je do sada učinjeno u provođenju sporazuma dvojice premijera od 25. avgusta i naročito da se ubrza rad na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

On je dodao da je dobio uveravanja i predstavnika EU i Prištine da se ubrzano radi na tome da Vlada Kosova donese izvršnu uredbu koju treba da potvrdi Ustavni sud Kosova o uspostavljanju ZSO, što će omogućiti da radna grupa izradi status ZSO.

Đurić je ukazao na izjavu izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera da status i formiranje ZSO moraju biti okončani do 25. decembra.

Đurić je rekao i da je razgovarao i s visokim diplomatama članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova i obavestio ih o toku dijaloga Beograd-Priština i zamolio da se i dalje podržavaju stava Srbije o statusu Kosova.

On je rekao da te zemlje podržavajući takav stav Srbije, podržavaju i međunarodno pravo i štite na određen način sve druge države koje mogu da se nađu u sličnoj situaciji.

Na pitanje o tome kako gleda na nastojanja Kosova da bude primljeno u UNESKO, Đurić je odgovorio da srpska diplomatija vodi snažnu bitku zbog suštinskog pitanja, a to je da „oni koji su rušili, palili i razarali crkve i kulturna dobra, ne mogu da uđu u UNESKO“.

Na molbu novinara da se osvrne na izjavu šefa kosovske diplomatije Hašima Tačija da je NATO dao odobrenje Prištini za formiranje oružanih snaga Kosova, Đurić je odgovorio da ne veruje u istinitost tih navoda jer je, kako je rekao, „NATO ozbiljna organizacija“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar