U trendu

„Srbiju ne treba ucenjivati…“

Poslanik „Levice“ u nemačkom Bundestagu Andre Han ocenio je da je Srbiji mesto u EU i da je ne treba uslovljavati prekidom tradicionalnih veza sa Rusijom.

On je, u izjavi Tanjugu, kazao da je zbog problema u EU – istupanje Velike Britanije – došlo do smanjenja podrške procesa proširenja.

Otvorena pitanja koje Srbija mora da reši u oblasti pravosuđa, ali i u normalizaciji odnosa sa Kosovom, teme koje su bolne za Beograd, ocenio je on i podsetio da prijem u članstvo nije pitanje za narednih par godina.

Han je naglasio da se Srbija nalazi na dobrom putu i da se nada da će zemlje EU znati da odaju priznanje njenom napretku.

Isto tako ističe da se od Srbije ne sme tražiti prekidanje tradicionalnih veza sa Rusijom i staviti pred izbor, niti uslovljavati novim uslovima.

„Srbija je deo Evrope i EU i pored toga može imati odnose, kako ekonomske, tako i ljudske s kim želi“; poručuje nemački poslanik.

On je, po pitanju budućnosti EU, rekao da ne veruje da bi ona mogla da se raspadne na „srž“ Unije koju bi činilo šest zemalja, jer ta konstrukcija ne bi mogla da preživi.

Međutim, podele su moguće na one države koje imaju evro kao valutu i druge, što ne želi, jer smatra neodrživim.

„Ako bi se raspala EU zbog nepostojanja solidarnosti i jedinstva bila bi uništena jedna velika ideja i to ne bi niko smeo da poželeti“; podvukao je Han.

On je naglasio da trenutno u EU, usled izbegličke krize, ne postoji solidarnost koja bi se očekivala.

Prema njegovim rečima broj izbeglica koje su došle jeste veliki, ali bi bio savladiv ako bi sve zemlje učestvovale u njihovom zbrinjavanju i integraciji.

„Međutim Evropa je podeljena oko ovog pitanja. Postoje različiti putevi kojima se kreću izbeglice i tako su postoji i problem da su pojedine zemlje različito pogođene ovim talasom. Zemlje poput Grčke, koja ionako ima finansijske probleme, ili Italije ne smeju se ostaviti same i prepustiti da same nastoje da se suoče sa ovim pitanjem. To je opasnost po evropsko jedinstvo i samu EU“, uveren je Han.

On je izrazio nadu da će šefovi država i vlada zemalja članice naći rešenje, jer konfrontacija neće rešiti problem.

Han je kazao da treba u zemljama porekla pomoći finansijski kako bi se poboljšali uslovi života, a po pitanju ratnih izbeglica postoji obaveza da se prime.

Takođe je izrazio nadu da će ratne izbeglice, kada se smiri stanje u njihovoj domovini da se vrate i pomognu u obnovi.

Evropa, kako je ponovio, nije preopterećena izbeglicama, ali kada pojedine zemlje same moraju da snosne teret onda imamo situacije preopterećenja i dolazi do opasnosti da EU doživi krah, a to niko ne želi.

Han je izrazio zadovoljstvo što je Srbija delovala odgovorno u izbegličkoj krizi i drugačije od Mađarske, koja je primenila rigidne mere.

Takođe smatra da je broj izbeglica koji se trenutno nalaze u Srbiji savladiv, ali dodaje da je neophodno u Evropi dogovoriti ključ raspodele jer bi se time smanjio teret i po Srbiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.