U trendu

Šta bi sadržao sporazum SAD i Rusije o Siriji?

Sporazum o Siriji o kojem pregovaraju SAD i Rusija, a koji bi obuhvatio prekid vatre u celoj zemlji i fokusirao se na dostavljanje pomoći gradu Alepu, uskoro bi mogao biti objavljen, rekao je američki izaslanik za Siriju Majkl Ratni, javlja danas Rojters, navodeći šta bi sporazum mogao da sadrži.

Prema pismu koje je Ratni uputio oružanoj sirijskoj opoziciji i koje je datirano na 3. septembar, a u koje je britanska agencija imala uvid, sporazum bi obavezao Rusiju da spreči vojne avione sirijske vlade da bombarduju oblasti koje pod kontrolom drži glavna opozicija.

Takođe, sporazum bi zahtevao povlačenje snaga sirijske vlade sa ključnog puta za snabdevanje Alepa severno od tog grada.

Zauzvrat, SAD bi koordinisale sa Rusijom akcije protiv Al Kaide, navedeno je u pismu, bez iznošenja detalja.

Ranije danas, državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je da su rešena mnoga tehnička pitanja u vezi sa dogovorom SAD i Rusije o Siriji, ali da i dalje ostaje par teških pitanja, prenosi Rojters.

„SAD su pristale da se sastanu sa ruskom stranom još jednom sutra kako bi premostili razlike oko par preostalih pitanja“, rekao je Keri novinarima na marginama dvodnevnog samita G20 koji je danas počeo u istočnom kineskom gradu Hangdžou.

Rojters prenosi i da je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio danas da su Rusija i SAD blizu postizanja dogovora u Siriji.

„Blizu smo dogovora… Ali umeće diplomatije zahteva vreme za primenu. Ne mogu da vam kažem kada će sporazum biti postignut i objavljen. Mislim da nema razloga za očekivanje da će pregovori propasti“, kazao je Rjabkov novinarima.

Prethodno, američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da SAD i Rusija rade na finalizaciji primirja u Siriji koje bi omogućilo veće isporuke humanitarne pomoći toj ratom razorenoj zemlji.

Neimenovani visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta rekao je, na marginama samita G20, da bi dogovor mogao da bude objavljen već danas, prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi da su se vojni zvaničnici iz SAD i Rusije, koje se nalaze na suprotnim stranama u sirijskom ratu koji traje pet godina, nedeljama sastajali kako bi utvrdili uslove dogovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.