U trendu

Šta znaju nemačke službe o izbeglicama?

Nemačke službe bezbednosti istražuju u ovom momentu svega nešto više od deset slučajeva protiv izbeglica, koje su pod sumnjom da su se u Siriji borili na strani „Islamske države“ (IS), prenosi nemački politički Magazin „Špigl“.

Nemačke službe sigurnosti su do sada uvek ponavljale da nemaju opterećujuće dokaze da džihadisti ciljano koriste reke izbeglica, kako bi teroriste prebacili u Nemačku, a istovremeno, niko takav jedan scenario nije želeo potpuno ni da isključi.

Ovo bi bio najkaraći opis stanja o tome šta znaju nemačke službe o izbeglicama i teroristima, što je, naročito posle terorističkih napada u Parizu, jedna od najvažnijih političiih tema.

U ovom momentu, istražuju nemačke službe bezbednosti svega u nešto više od deset slučajeva protiv izbeglica, koje su pod sumnjom da su se u Siriji borili na strani IS, a postupak je otvoren zbog članstva u nekom terorističkom udruženju, što ne znači, prenose mediji, da su oni u Nemačku došli, kako bi tu širili strah ili izazivali nasilje.

Kada je reč o teroristima, maskiranim u izbeglice, predsednik Savezne službe za zaštitu nemačkog Ustava Hans-Georg Masen je rekao da je moguće da su sa izbeglicama stigli i teroristi i ograničio se, pri tom, da je to ipak manje verovatno.

„Moguće je da su sa izbeglicama i terosti došli, ali mi to smatramo za manje verovatno“, rekao je Masen, povodom napada u Parizu i naglasio da se posle toga, u Nemačkoj ocrtava jedno pooštrenje unutrašnjo-političke debate o prijemu izbeglica.

Nemci u poslednjim anketama naglašavaju da su nezadovoljni politikom otvorenih vrata koju vodi kancelar Angela Merkel prema izbeglicama, a mediji ukazuju da najmanje trojica jakih političara iz redova njenih demohrišćana zahtevaju ograničenje broja pridošlica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.