U trendu

Štajnmajer: Nemačka insistira na preraspodeli izbeglica

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer upozorio je danas u Pragu na sastanku s ministrima spoljnih poslova Višegradske grupe i Luksemburga da Nemačka  samo takom predstojećeg vikenda očekuje oko 40.000 izbeglica i da insistira na preraspodeli jer su i njene mogućnosti da ih prihvati sve manje.

„Jutros sam saznao nove dramatične brojke. Nemačka samo tokom predstojećeg vikenda očekuje 40.000 novih izbeglica. Mogućnosti Nemačke su sve manje, bez obzira na dobru volju stanovništva. Radi se o možda najvećem izazovu u istoriji Evropske unije i jedna zemlja nije u stanju da sa njom izadje na kraj. Osudjeni smo na evropsku solidarnost“, kazao je Štajnmajer.

Na konferenciji za novinare u pauzi stastanka šefova diplomatije Poljske, Češke, Slovačke, Madjarske, Nemačke i Luksemburga o izbegličkoj krizi, Štajnmajer je rekao da su neprihvatljiva oba radikalna rešenja – da EU zatvori svoje granice za izbeglice ali takodje da ih sve prihvati, jer bi izgubila podršku svojih stanovnika.

„Rešenje može da bude jedino zajedničko evropsko“, rekao je Štajnmajer insistirajući na preraspodeli izbeglica. On je dodao da je takodje neophodno da Nemačka i EU na terenu, u zemljama porekla izbeglica počnu da se bore protiv glasina da EU svakome ko dodje daje azil i garantuje mu radno mesto, što zloupotrebjavaju krijumčari izbeglica.

Štajnmajer i šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek potvrdili su novinarima da su se na sastanku složili oko šest mera za rešenje izbegličke krize, ali da sedma, pitanje obavezujućih kvota relokacije ostaje i dalje sporna.

„Paket može da funkcioniše samo kao celina – dosledna zaštita šengenskih i spoljnih granica EU, selekcija ko je izbeglica a ko ekonomski imigrant, jedinstvena procedura odobravanja azila, efikasna politika vraćanja u treće zemlje i hitno formiranje sabirnih centara na granicama EU gde bi se izbeglice registrovale“ rekao je Zaoralek.

Ministar spoljnih poslova Luksembruga Žan Aselborn izbegao je diplomatski da odgovori na jedan od glavnih argumenata Višegradske četvorke kako da se garantuje da izbeglice koje bi prema kvotama došle u njihove zemlje zaista u njima ostanu, a ne da čim im izdaju dokumente krenu u Nemačku.

„Mi kao Evropljani bismo morali da budemo u stanju da podelimo breme. Moraju da važe pravila – da se izbeglice registruju, ne bi smele da kažu ići ćemo u drugu zemlju i registrovati se tamo. Ukoliko se preraspodele u neku drugu zemlju moraju da ostanu tamo. Moramo da ih preraspodelimo. Ne mogu u Evropi da budu zemlje pozvane da prihvataju izbeglice i zemlje koje ne žele da se angažuju“, rekao je Aselborn.

Na sastanak ministara unutrašnjih poslova EU u ponedeljak, ministri Višegradske grupe idu i dalje sa mandatom da administrativne obavezujuće kvote odbiju ali uz spremnost da pregovaraju o celom paketu rešavanja krize.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.