U trendu

Stanišić i Simatović ostali pri izjavi da nisu krivi za zločine

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović – Frenki izjavili su danas, pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale u Hagu, da se ne osećaju krivim za ratne zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95, za koje su optuženi.

Pošto ih je sudija Barton Hol (Burton Hall) pitao da li ostaju pri stavu da nisu krivi, izraženom na prvom izjašnjavanju o krivici 2003. godine Stanišićev branilac Vejn Džordaš (Wayne Jordash) i Simatovićev zastupnik Mihajlo Bakrač odgovorili su da njihovi klijenti ostaju pri tom stavu.

Optužnica Stanišića i Simatovića tereti za progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Istovremeno, odbrane Stanišića i Simatovića danas su podnele hitan zahtev da oni budu pušteni na privremenu slobodu u Srbiju do daljeg.

Kao jedan od razloga za privremeno oslobađanje, Stanišićeva odbrana navela je i njegovo zdravstveno stanje koje je opisala kao „loše, ali stabilno“, uz napomenu da je neophodan nastavak lečenja u Beogradu.

Sudija Hol dao je tužiocima rok do utorka, 22. decembra, da se izjasni o zahtevu odbrane za privremeno oslobađanje. Stanišić će, po nalogu suda, u međuvremenu biti pregledan u pritvoru u Sheveningenu.

Današnje izjašnjavanje o krivici zvaničan je početak novog procesa Stanišiću i Simatoviću, pošto je žalbeno veće Haškog tribunala 15. decembra poništilo prvostepenu oslobađajuću presudu i naložilo da se optuženima ponovo sudi.

Zajedno sa sudijom Holom, u raspravno veće, odlukom predsednika Mehanizma Teodora Merona (Theodor), imenovane su sudije Solomi Balungi Bosa (Solomy Balungi Bossa) iz Ugande i Seon Ki Park iz Južne Koreje.Više puta pre i tokom prvog procesa, Tribunal je optužene puštao na privremenu slobodu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.