U trendu

Stoltenberg isključio mogućnost slanja NATO trupa u Siriju

NATO isključuje slanje kopnenih trupa u borbu protiv Islamske države u Siriji, jedina opcija je jačanje lokalnih snaga, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

„To nije u planu koalicije ni saveznika u NATO“, rekao je Stoltenberg za švajcarski list „Tages-Ancajger“, odgovarajući na pitanje novinara da li će NATO poslati kopnene snage kao podršku vazdušnim udarima, preneo je Rojters.

Prvi čovek Alijanse je naveo da SAD imaju ograničen broj specijalnih snaga, a da je u prvom planu „ojačanje lokalnih snaga“.

„To nije lako, ali je jedina opcija“, istakao je on.

Stoltenberg je istakao da taj konflikt ne predstavlja rat između Zapada i islamskog sveta, već protiv „ekstremizma i terorizma“.

„Muslimani se nalaze na prvoj liniji fronta u ovom ratu. Većina žrtava su muslimani, a i većina onih koji se bore protiv IS su muslimani. Mi ne možemo da vodimo ovaj rat umesto njih“, istakao je Stoltenberg.

On je najavio i da će NATO pomoći Turskoj da unapredi svoju protiv-vazdušnu odbranu, nakon što su turski lovci prošlog meseca oborili ruski vojni avion iznad tursko-sirijske granice.

Alijansa će paket mera za Tursku usvojiti pre katoličkog Božića, 25. decembra, najavio je Stoltenberg, dodavši i da je sada važno da se ublaže tenzije u odnosima sa Rusijom posle obaranja aviona.

„Sad je važno da se deeskalira situacija i razviju mehanizmi za sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti. Vidimo značajno prisustvo ruskih snaga sa severa Evrope sve do Mediterana. I tamo je potrebno da izbegnemo incidente poput onog u Turskoj“, naveo je Stoltenberg.

Šef NATO-a je pozvao Rusiju da „igra konstruktivniju ulogu u borbi protiv IS. Za sada, Rusija je napadala druge grupe i fokusirala se na podršku režimu predsednika Sirije Bašara Asada“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.