U trendu

Stoltenberg: Rusija i ID glavni izazovi za NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, kao dva glavna izazova sa kojima se suočava ta vojna alijansa, naveo Islamsku državu i Rusiju, sa kojom je, kako je naglasio, dijalog neophodan.

On je u intervjuu za Glas Amerike objasnio da je glavni razlog njegove trenutne posete Vašingtonu razgovori u vezi o predstojećem samitu Alijanse u Varšavi, gde će najviše reči biti o „učvršćivanju odgovora na sve uporniju Rusiju, koja je odgovorna za agresiju na Ukrajinu“.

NATO, kako je dodao, takođe nastoji da pojača svoj doprinos u borbi protiv Islamske države, i nereda i nasilja u Iraku i Siriji i širom Bliskog istoka.

„To su dva glavna, mada različita izazova, sa kojima se suočavamo na istoku i jugu NATO prostora. Sprovodimo do sada najveće pojačanje kolektivne odbrane od Drugog svetskog rata do danas. To uključuje unapređivanje spremnosti kao i povećanje broja vojnika prisutnih u istočnom delu NATO prostora“, objasnio je Stoltenberg.

On je naglasio da je dijalog sa Moskvom neophodan kako ne bi došlo do novog Hladnog rata sa Rusijom.

„Mi čvrsto verujemo da jaka odbrana, koja se oslanja na transparentnost akcija može da bude u suprotnosti sa potrebom održavanja dijaloga. Važno je da ne dolazi do incidenata, poput obaranja ruskog aviona iznad turske teritorije, a kada se takvi incidenti dogode moramo da izbegnemo da se otmu kontroli. Dakle različiti mehanizmi transparentnosti su važni da, ionako teška situacija, ne postane još teža“, objasnio je on.

Stoltenberg nije želeo da komentariše izbornu kampanju u SAD dodavši da je na američkim građanima da odluče koga će izabrati za predsednika, a da NATO predstavlja snažan ujedinjen savez za odbranu Evrope i Severne Amerike.

„Verujem da su nas dva svetska rata naučila da je bezbednost Evrope važna i za Severnu Ameriku. Drugo, NATO igra ključnu ulogu u borbi protiv terorizma“, naglasio je lider Alijanse.

Kada je reč o migrantskoj krizi on kaže da NATO pomaže EU i saveznicima Turskoj i Grčkoj gde je stacionirano nekoliko NATO brodova, kao i evropskoj obalskoj straži Fronteks da tu krizu lakše reše.

Na pitanje da li NATO planira dalje proširenje, Stoltenberg kaže da je Alijansa angažovana u procresu primanja Crne Gore koju je odlučio da uputi poziv za pridruživanje.

„Sada radimo na finalizaciji konačnih razgovora u tom cilju. NATO će potom biti angažovan i na pospešivanju procesa ratifikacije u nacionalnim parlamentima. Znači NATO će na kraju dobiti novog 29. člana Alijanse“, zaključio je Stoltenberg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar