U trendu

Stoltenberg upozorava Trampa

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa na posledice izlaska SAD iz Alijanse, prenosi britanski Gardijan.

„Nalazimo se pred najvećim u čitavoj generaciji izazovima za našu bezbednost. Sada nije vreme dovoditi u pitanje vrednosti partnerstva između Evrope i Sjedinjenih Država“, izjavio je Stoltenberg.

Tokom izborne kampanje Tramp je nazvao NATO „zastrelom organizacijom“ i ukazivao njegovim članicama na potrebu ispunjavanja svojih obaveza pred Alijansom — izdvajanje iz budžeta za odbranu.

Nakon ovakvih izjava republikanca u SAD stvorilo se mišljenje da je Tramp skeptičan prema koncepciji kolektivne bezbednosti Alijanse.

„NATO je iskoristio član o samoodbrani (član 5. Ustava organizacije o pomoći saveznicima u slučaju napada na jednu od članica Alijanse) samo jednom, podržavši SAD nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. godine.

To nije bila samo simbolička podrška. NATO je preuzeo na sebe operaciju u Avganistanu, gde je služilo na desetine hiljada vojnika. Više hiljada je platilo najveću cenu u operaciji koja je postala direktan odgovor na napad na SAD“, naveo je generalni sekretar NATO-a.

Po njegovim rečima, za poslednjih nekoliko godina situacija sa bezbednošću se „dramatično pogoršala“ zbog Rusije i nestabilnosti na Bliskom istoku i severu Afrike. Odgovor na ove izazove bio je jačanje kolektivne odbrane, najveće posle hladnog rata i SAD su tu pokazale svoju privrženost zaštiti evropske bezbednosti, rasporedivši novu naoružanu brigadu na istoku kontinenta, naglasio je Stoltenberg.

„Na današnji dan udeo SAD u rashodima Alijanse na odbranu čini skoro 70 odsto i njihovi pozivi na pravičniju raspodelu tereta imaju osnove“, dodao je Jens Stoltenberg.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)