U trendu

Stotine hiljada ljudi na proslavi Dana svetog Patrika u Njujorku

 Parada povodom proslave Dana svetog Patrika u Njujorku pobila je sve rekorde, pošto je više od 200.000 posetilaca prošetalo je danas Petom avenijom, medju njima po prvi put i gej aktivisti.

Parada je krenula Petom avenijom uz zvuke gajdi i bubnjeva.

Kao i uvek, parada povodom Dana svetog Patrika, obeležava irsko nasledje, ali ove godine se ističe po tome što je prošla bez kontroverzi oko učešća gejeva. Prošle godine su organizatori ublažili zabranu učešća gejeva, a ove godine su na paradi ostavljena dodatna mesta za gej aktiviste.

„Mislio sam da nikada neću moći da prošetam Petom avenijom na Dan svetog Patrika u društvu svog supruga, ovo je velika pobeda“, rekao je aktivista Brendon Fej, koji je rekao da je više puta od 1991. uhapšen zbog protesta na paradi.

Ove godne takodje je obeležena stota godišnjica irskog Uskršnjeg ustanka protiv britanske vladavine.

Predvodnik ovogodišnje parade je bivši američki senator Džordž Mičel koji je učestvovao u mirovnim pregovorima za Severnu Irsku.

Organizatori imaju nameru da se podsete na „lekcija žrtvovanja i heroizma, ljubavi i tolerancije, otelotvorene u irskom duhu“, rekao je predsedavajući odbora parade Džon Lejhi.

Njujorška parada povodom Dana svetog Patike ima tradiciju još od 1762. godine.

Organizatori su godinama navodili da homoseksualci mogu da učestvuju, ali da ne mogu da nose natpise ili bedževe koji označavaju njihov seksualni identitet, pod izgovorom da nisu hteli da se skreće pažnju s odavanja počasti irskom nasledju.

Gej aktivisti su se žalili sudu 90-ih godina, ali su sudije pozivajući se na Peti amandman navodile da organizatori imaju pravo da biraju ulčesnike svojih dogadjaja.  Aktivisti su godinama protestovali uz rutu parade, koju su isključenja gejeva bojkotovali i neki političari.

Pritisak je povećan 2014. godine kada je gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio odbio da učestvuj u povorci, dok su proizvodjači piva Ginis (Guinness) i Hajneken (Heineken) povukli svoja sponzorstva.

Zbog učešča homoseksualaca neki dugogodišnji učesnisi su negodovali, poput Bila Donahjua iz Katoličke lige koji je još prošle godine, kada su pušteni prvi gej aktivisti, odbio da učestvuje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.