U trendu

Stotine hiljada Varšavljana demonstriraju za Poljsku

Na ulice Varšave danas su izašle stotine hiljada Poljaka na poziv gradjanskog pokreta Komitet za odbranu demokratije (KOD) i opozicije i poručile vlastima da Poljaci jesu i biće uvek u Evropi i da neće dozvoliti autoritarnu vlast jedne stranke.

Istovremeno, nekoliko ulica dalje, hiljade radikalnih nacionalista izašle su u pohod protiv „diktature Brisela“, kako bi pružili podršku konzervativnoj vladajućoj desnici da Poljsku izvede iz Evropske unije.

Parola „Jesmo i bićemo u Evropi“ okupila je danas najmasovniji pohod centrom Varšave u poslednjih pola godine, otkako KOD, opozicija i obični Poljaci demonstriraju protiv vlasti.

Varšavom je danas, pod poljskim i zastavama Evropske unije, uz skandiranje „Evropo, čekaj, ne beži od nas“, prema rečima gradonačelnice poljske prestonice Hane Gronkjevič Valc, koračalo čak 240.000 Poljaka.

Demonstracije za Poljsku čvrsto usidrenu u EU počele su tradicionalnom Šumanovom paradom u kojoj su više od 2.500 Varšavljana predvodili bivši predsednik Poljske Bronjislav Komorovski i gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevič Valc, oboje iz opozicione liberalne Gradjanske platforme.

Šumanova parada spojila se zatim sa Pohodom za Evropu u kojem se pojavio i poljski državni vrh – premijerka Beata Šidlo i predsednik Andžej Duda, ali u vidu dve drvene marionete u rukama velike lutke lidera vladajuće konzervativne evroskeptične stranke Pravo i Pravda, Jaroslava Kačinjskog, koji prema svom nahodjenju pokreće obe marionete.

„Danas vlada Prava i Pravde hoće da menja Ustav pa pitamo: Kakav hoćete Ustav, kakav hoćete poredak? Ako treba da se upiše vodeća uloga jedne partije, na to ne pristajemo.

Okretanje ledja Evropi – to je put na istok. Ne pristajemo da budemo iza gvozdene zavese. Jesmo i bićemo u Evropi“, rekao je uz burne aplauze lider opozicione Gradjanske platforme, bivši šef poljske diplomatije Gžegož Shetina.

„Pravo i Pravda ne poštuje evropske vrednosti. Uništava ono što smo gradili četvrt veka. Poljska je 25 godina bila u evropskom brzom vozu u vagonu prve klase a za samo pola godine vlade Prava i Pravde obreli smo se u teretnom vagonu“, kazala je Kamila Gašuk Pihovič iz opozicione stranke Savremena.

Dva i po kilometra duga povorka Poljaka koji su izašli da brane članstvo Poljske u EU stigla je na Trg Pilsudskog i u atmosferi prolećnog piknika čitavih porodica Varšavljani čekaju na veliki proevropski koncert.

Vlasti su tim protestima parirale novim spotom koji emituje poljska državna televizija u kojem je lider vladajućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski optužio Poljake koji su izašli na ulice i opozicione političare sa njima da su ljudi koji su pokušali da ugroze Poljake prihvatanjem imigranata bez ikakvih ograničenja.

Kontramarš organizovali su danas i poljski radikalni nacionalisti pod parolom „Hrabrost za Poljsku“ da ohrabre poljsku vladu da izvede Poljsku iz EU i suprotstavi se, kako su kazali organizatori, diktaturi Brisela.

„EU je levičarsko-liberalna tvorevina, efekat 1968. godine i tih promena koje su dovele Evropu na ivicu katastrofe. Mi ne želimo da učestvujemo u toj katastrofi koja se odigrava u multikulturnoj zapadnoj Evropi. Sa invazijom imigranata, invazijom muslimana i rasulom društava“, kazao je lider ekstremističkog Nacionalno-radikalnog bloka Robert Vinjcki u
čijem maršu se prema procenama policije okupilo oko 4.500 ljudi.

I radikalni nacionalisti u povorci su poneli veliku satiričnu lutku lidera Komiteta za odbranu demokratije Mateuš Kijovskog, koji već mesecima uspeva da izvede desetine hiljada Poljaka na ulice u Varšavi i gradovima širom Poljske da demonstriraju protiv autoritarnog stila novih evroskeptičnih konzervativnih vlasti.

Centrom Varšave prošli su pevajući verske pesme sa poljskim zastavama i raspećem u rukama, pored transparenata kojima su odbijali ostanak Poljske u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.