U trendu

Straža na granicama, novac za blokadu imigranata

Vođi Evropske unije razmatraju danas u Briselu kako hitno uspostaviti snažan nadzor spoljnih međa Unije uz graničnu stražu, što posebno traži Francuska, i mnogo brže obezbediti novac Turskoj, Libanu i Jordanuza zbrinjavanje sirijskih izbeglica, sa ciljem da se zaustavi masovni priliv imigranata u Evropu.

Evropski lideri nastoje da sagledaju kako EU najbolje može pomoći u otklanjanju osnovnih uzroka sirijske krize, a to je slamanje terorista tzv. „Islamske države“ i pokretanja političkog procesa za stvaranje prelazne vlade u Siriji, u koju bi ušle sve „umerene“ političke snage, kao i predstavnici vlasti u Damasku, ali ne i predsednik Bašar el Asad.

Kako su naveli izvori zasedanja, a to su najavili i mnogi šefovi država ili vlada EU dolazeći na samit, danas i sutra bi morala da se nađu i opipljiva rešenja za mnogo brže vraćanje u zemlje porekla migranata koji u EU nastoje da dođu iz materijalnih razloga i zato nemaju pravo na azil kao ratne izbeglice.

To prvenstveno treba da omogući već pokrenuto uspostavljanje „vrućih ulaznih tačaka“ na granicama Grčke i Italije, gde će se ubuduće razlučivati ko su izbeglice iz ratova ili progona, a ko „ekonomski migranti“ koji ne mogu dobiti azil.Ključna zemlja za nadzirani, uređeni prijem ratnih, prevashodno sirijskih izbeglica je po opštem uverenju Turska kojoj je EU spremna da odobri milijardu evra za zbrinjavanje 2,2 miliona sirijskih izbeglica na turskoj teritoriji, s tim da „Turska nama pomogne da ubuduće ne bude krijumčarenja(migranata) koje može dovesti do novih tragedija“, kako je predočio francuski predsednik Fransoa Oland.

Turska traži i da EU prihvati dijalog o liberalizaciji viza za turske državljane, kao i da se uspostavi „bezbednosna zona“ od turske granice 40 kilometara unutar Sirije i da EU odustane od pomoći Kurdima.

Rasprava o tome je na samitu EU vrlo osetljiva, jer su više članica Unije vrlo uzdržane prema takvim ustupcima Ankari.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je saopštila da „najveći broj izbeglica pristiže preko Turske.  „I mi nećemo biti u stanju da uredimoi i zaustavimo taj priliv ako ne bude zajedno radili s Turskom”, kazala je.

Bitne mere su nužne da se u dogovoru s afričkim zemljama zaustavi priliv ekonomskih migranata i EU je odlučila da milijardu evra izdvoji za ekonomsko-socijalni oporavak zemalja južno od Sahare odakli najviše dolaze migranti na južne sredozemne granice EU, prvenstveno u Italiju.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je međutim, zamerio članicama Unije da, uprkos čvrstom dogovoru na samitu Unije 23. septembra, previše sporo odobravaju novac za zbrinjavanje izbeglica u Turskoj, Libiji i Jordanu, a dosad su dali i malo obećanih policajaca, carinika i stručnjaka za veliko pojačanje nadzora spoljnih granica EU. 

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je upozorio da su članice EU dosad od obećanih milijardu i 800 miliona evra uplatile u „garantne fondove“ za Tursku, Liban, Jordan i afričke zemlje samo 9 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.