U trendu

Sud za ratne zločine na Kosovu ove godine u Hagu?

Specijalni sud za ratne zločine koje su počinili članovi Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počeće da radi „ove godine“ u Hagu, saopštila je danas holandska vlada.

„Ovaj sud baviće se optužbama o pretpostavljenim teškim zločinima koje su izmedju 1999-2000 počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova protiv etničkih manjina i političkih protivnika“, navelo je holandsko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Sud će biti sastavljen od medjunarodnih sudija, a prostorije će mu biti u bivšim zgradama Evropske policije, Evropola, u Hagu. On će delovati pod pokroviteljstvom Evropske unije koja će ga i finansirati.

U saopštenju se priznaje da je procesuiranje ratnih zločina „osetljivo pitanje na Kosovu“.

„Mogući osumnjičeni mogu se u delu kosovskog društva smatrati kao borci za slobodu i svedoci bi mogli da se osećaju ugroženo na Kosovu“,  navodi se u saopštenju i dodaje da je „zbog toga ispitana opcija“ da se sudjenja vode van Kosova.

Prema navodima kosovske vlade, osnivanje tog suda je bio izričit zahtev strateških partnera Kosova, SAD i Evropske unije, navodi agencija Frans pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar