U trendu

Sudjenje blogeru zbog stavova o religiji

Blogeru iz Stavropolja, na jugu Rusije, koji je mesec dana proveo u psihijatrijskoj bolnici na ispitivanju, danas je počelo sudjenje zbog vredjanja vernika, jer je na društvenoj mreži napisao da „Boga nema“.
Viktor Krasnov je optužen zbog stavova napisanih u sporu na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte još u oktobru 2014. godine, naveo je na Fejsbuku šef NVO Agora Pavel Čikov.

Krasnov je tada napisao da je Biblija „kolekcija jevrejskih bajki“ i dodao da „Boga nema“.

Čikov navodi da su upravo te reči iritirale njegove protivnike koji su se obratili policiji.

Istraga je prinudno smestila Krasnova na mesec dana u psihijatrijsku bolnicu, ali je ekspertiza utvrdila da je psihički zdrav.

Po njegovim rečima u sudskim materijalima imenovana su samo dvojica studenata pravnog fakulteta, koji su podneli prijavu, i lingvistička ekspertiza prepiske.

Krasnov je portalu Grani kazao da njegovim advokatima nije uspelo da dodju do cele prepiske, jer su njegovi oponenti izbrisali mnoge delove.

On je odbacio sve optužbe i insistira na slobodi stavova na internetu.

Krasnovu se sudi po Krivičnom zakonu, po odredbi koja je uneta nakon procesa protiv Pusi Rajot.

Zaštitnik ljudskih prava Čikov je podsetio na Deklaraciju o ljudskim pravima koja je u Rusiji doneta 1991, a gde se „svakom garantuju sloboda savesti, veroispovesti, religiozne ili ateističke aktivnosti“.

Nezavisni poslanik Dmitrij Gudkov je situaciju uporedio sa situacijom u vreme staljinističkih represija.

„To jest, jedan korisnik je razgovao u Vkontakte sa drugim – obična priča iz mreže, i na kraju je sagovornik, isto kao pre 80 godina dojavio ‘gde treba’. Kako to može da se dešava u 20. veku?“, napisao je Gudkov na svojoj stranici na Fejsbuku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar