U trendu

Sukob policije i migranata, uhapšeno 400, povređeno najmanje 24

Najmanje 24 povređena policajca i 400 uhapšenih migranata – rezultat je sukoba izbeglica i policije u najvećem migrantskom kampu Harmanli u Bugarskoj, na granici sa Turskom, saopštili su danas zvaničnici.

U sukobima je učestvovalo oko 1.500 migranata, a zbog ovog događaja premijer Bojko Borisov je otkazao planiranu posetu Mađarskoj.

Borisov je rekao da će migranti biti prebačeni u kamp zatvorenog tima i da se nada da će sledećeg meseca početi neke od njih da isporučuju Avganistanu, zemlji njihovog porekla.

Posle sukoba, uhapšeno je više od 400 tražilaca azila, preneo je Rojters, navodeći da je policija koristila gumene metke i vodene topove da umiri nerede.

„Na osnovu sporazuma između EU i Avganistana, tražili smo avion kojim će početkom decembra biti sproveden proces ekstradicije. Svi oni koji su se nasilno ponašali biće prebačeni u kampove zatvorenog tima“, rekao je Borisov novinarima.

Migranti, većinom Avganistanci, zapalili su automobilske gume i zasuli kamenicama oko 250 policajaca – pripadnika žandarmerije, kao i vatrogasce.

Portparolka lokalne policijske uprave Nina Nikolova je rekla da su migranti to uradili u znak protesta što je ove nedelje uveden karantin kako bi se sprečila epidemija šuge u kampu.

Borisov je pozvao stanovnike Harmanlija da ostanu mirni i izbegavaju provokacije azilanata.

Manja grupa meštana je, noseći nacionalne zastave, zahtevala zatvaranje kampa.

„Ovaj kamp treba zatvoriti. Treba da vidite kako je ovde vikendom. Kreću se u većim grupama i uzimaju voće i povrće na pijaci bez plaćanja“, rekao je jedan od stanovnika Rusi Stoev.

U kampu ima oko 3.000 migranata, dok u Bugarskoj ima oko 13.000 uglavnom iz Avganistana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.