U trendu

Sukobi u Kijevu: Jedna osoba poginula, 141 povređena

Ukrajinska policija saopštila je danas da je jedna osoba poginula, a 141 hospitalizovana nakon sukoba ispred zgrade ukrajinske Vrhovne rade (skupštine), od čega je deset u teškom stanju.

Agencija AP ističe da je to više od broja koji je juče objavilo ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova navodeći da su povređene 122 osobe od kojih su većina pripadnici policije i snaga Nacionalne garde.

Među povređenima je zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vasilij Paskal, novinari ukrajinskih televizija „5 Kanal“ i 1+1, kao i jedan francuski dopisnik, preneo je TAS S.

Oko 30 osoba je privedeno, a policija je saopštila da je 18 zadržano u pritvoru.

Više od 3.000 ljudi koji se protive amandmanima na ukrajinski ustav se okupilo juče ispred Vrhovne rade u vreme dok su poslanici razmatrali amandmane koji imaju za cilj decentralizaciju vlasti u Ukrajini.

Sukobi između pripadnika policije i učesnika mitinga su izbili pošto su poslanici Rade usvojili u „prvom čitanju“ unošenje amandmana na Ustav.

Prema izveštajima medija, demonstranti – među kojima su bili najaktivnije pristalice partije Sloboda, na policiju su bacali dimne bombe, eksplozivnu napravu i kamenje, dok su policajci odgovorili gađajući ih suzavcem.

Protivnici amandmana, kojima se predviđa poseban zakon za uređivanje specifičnosti ostvarivanja lokalne uprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti na istoku zemlje, smatraju da će poslanici Rade „legalizovati autonomiju okupiranih teritorija Donbasa, amnestirati teroriste i dati im potpunu vlast“.

Avakov je za nasilje na jučerašnjim protestima optužio partiju Sloboda i njenog lidera Olega Tjagniboka.

Ukrajinsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv više lica za ubistvo i pokušaj ubistva pripadnika policije tokom obavljanja dužnosti, pretnju nasiljem i čin nasilja protiv policajaca, grupnog kršenja javnog reda i masovne proteste, saopštila je sinoć kancelarija tužilaštva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.