U trendu

Šulc kritikuje sastav nove britanske vlade

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc kritikovao je danas sastav vlade nove britanske premijerke Tereze Mej, koja, prema njemu pre svega teži da zadovolji interno jedinstvo Konzervativne partije,  a manje se koncentriše na budućnost zemlje.

„Velika Britanija treba da prekine taj opasni začarani krug koji ima direktni uticaj na ostatak Evrope“, rekao je Šulc u izjavi za agenciju Frans pres.

Nova britanska premijerka iznenadila je svet poveravanjem resora spoljnih poslova predvodniku pristalica Bregzita, kontroverznom bivšem gradonačelniku Londona Borisu Džonsonu i imenovanjem poznatog evroskeptika i črvrstog zagovornika Bregzita Dejvida Dejvisa na čelo novoformiranog ministarstva posvećenog izlasku zemlje iz EU.

„Dobrobit zemlje nije glavni kriterijum u donošenju odluka premijerke Mej već je to unutrašnja politička računica Konzervativne stranke“ rekao je Šulc.

Šulc je rekao da to nažalost proizlazi iz „nesrećnog referenduma“. Bivši britanski premijer Dejvid Kameron obećao je održavanje referenduma pre svog ponovnog izbora u maju 2015. da bi smirio krilo evroskeptika unutar svoje stranke.

„Mi se nalazimo u neizvesnoj i teškoj situaciji u Evropi, i zato svi koji su umešani treba da deluju sa velikom odgovornošču“, rekao je Šulc.

On je ipak naglasio da će „raditi konstruktivno“ sa novom britanskom vladom „u ovim teškim trenucima“, kao što se radilo u prošlosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar