U trendu

Ć vajcarci odbili predlog o proterivanju stranaca

Preliminarne projekcije sa biračkih mesta pokazuju da su ơvajcarski glasači, koji se danas izjaơnjavaju na referendumu, odbili predlog nacionalističke Narodne partije, koji bi omogućio automatsku deportaciju stranaca koji počine čak i prekrơaj.

Prema predvidjanjima Političke istraĆŸivačke grupe iz Berna većina Ć vajcaraca glasala je protiv predloga o proterivanju stranaca.

Javnost u Ơvajcarskoj se viơe puta u poslednjih nekoliko godina izjaơnjavala o pooơtravanju zakona o migrantima i lakơoj deportaciji stranaca koji počine neko krivično delo u toj zemlji.

Desno orijentisana Narodna partija predloĆŸila je referendum smatrajući da se nije postiglo dovoljno u proteklim godinama u pooĆĄtravanju mera protiv stranaca.

Oni se zalaĆŸu za direktno proterivanje stranaca koji na teritoriji Ć vajcarske počine teĆĄka krivična dela, kao ĆĄto je ubistvo ili silovanje, ali i za lakĆĄe zločine ako su počinjeni dva puta u deset godina.

Kritičari su rekli da bi mere mogle nepravedno da stigmatizuju strance, ali desničarska partija insistira na izraĆŸavanju narodne volje o tom pitanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar